Ruh Adam / Hüseyin Nihal Atsız

Son zamanlarda nefesimi kesen, bitmesin diye günlere bölüp okuduğum, hatta okumaya kıyamadığım, geç kalınmış bir kitap ile karşınızdayım.. 

Üzerine hangi kitabı okuduysam bir yanım kitabın arka planda bırakılan karakteri Ayşe'de kaldığı için keşke dedim durdum.. Keşke yazar yaşasaydı. Keşke Ayşe'nin ağzından da neler yaşadığını duyabilseydik..


Selim Pusat romanımızın baş kahramanı olup, disiplinli, hatta asker olmak için yaratılmış ve Cumhuriyetin askeriye üzerinde estirdiği değişim rüzgarlarına isyan edip, Osmanlı ve İslamiyet öncesi Türk Devletlerindeki askeri sisteme özleminden ötürü, keskin düşüncelerini dile getiriş biçimi nedeniyle, Kralcı olarak yaftalanır, bir müddet tutuklandıktan sonra askeriyeden uzaklaştırılır. 

Ayşe, edebiyat öğretmeni, mesleğine aşık, öğrencileriyle arkadaşça ilişkiler kuran, kocasının düştüğü durumdan ötürü bir müddet mesleğinden men edildikten sonra görevine geri dönen, kocasının bunalımlı, agresif davranışlarına tahammül eden, sosyal hayatında kocasına duyulan şüpheden ötürü dışlanmasına rağmen ayakta durmayı başarabilen çilekeş ve çalışkan Türk kadınının başarılı bir figürü. Bence yarım kalsa da hikayesi, onun gözünden, dilinden eksik anlatılsa da yaşananlar, romanın kahramanıdır Ayşe.. 

10.yy'dan bir Uygur hikayesi olan "Açığma Kün ve Burkay" hikayesiyle başlayan roman, Selim Pusat ve Ayşe'nin yaşadığı zaman diliminde karakterler ile bizi tanıştırdıktan sonra, masalsı bir hale bürünüyor. Gerçek ve hayali birbirine karıştırıyorsunuz. 

Yazarın aynı zamanda şair olduğunu hatırlatarak romanda geçen;

Vur şanlı silahınla gönül mülkü düzelsin..
Sen öldürüyorken de vururken de güzelsin mısralarının etkisinden kolay kolay kurtulamadığımı söylemeden geçemeyeceğim :) 

Kitapta altı çizilecek bir çok cümle olduğu için bu zevki size bırakıyorum :) Ama Atsız'ın kaleminden, Pusat'ın dudaklarından dökülen bu cümleyi sanırım paylaşmasam eksik olurdu bu kitap yorumu..

Bana insanlardan mı bahsediyorsun? İnsanlar mazide ve tarihin arka sayfalarında kaldılar. Bu gördüklerin birer karikatürden başka bir şey değildir....

Psikolojik bir roman Ruh Adam. Farklı bir üslup, farklı bir kitap. Google a Ruh Adam yazınca çıkan ne varsa sizi şüpheye düşürmesin, içinde aşk olan, sabır olan, ben oldum dedikten sonra yönünüzün nasıl değişebileceğini hatırlatan, düşündüren bir kitap. Benim içimde bir sızı olarak kalan bir kitap aynı zamanda.. 

Okumayanlara tavsiye ederim..Sevgilerimle..


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kitap Okumak Gerek - Şimşek

Kitap Okumak Gerek - Kızlar ve Yıldızlar

Sevgi Kürsüsünden Yazar Beyanı